Wat is er zoal te doen in:

Egmond & omgeving

logo-golven

logo-Hotel-de-Vassy


Hotel de Vassy ligt direct aan de Noord Boulevard van het eeuwenoude vissersdorpje dat inmiddels is uitgegroeid tot de toeristische kustplaats Egmond aan Zee, vlak onder de vuurtoren J.C.J. van Speijk en op enkele wandelminuten van het gezellige dorpscentrum.

Met het strand en de Noordzee direct voor de deur, het Noord-Hollands duingebied op een paar honderd meter afstand, kan de locatie van Hotel de Vassy met recht uniek genoemd worden. Met een bushalte in het centrum van het dorp is Hotel de Vassy tevens goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Aan de Voorstraat zijn vele leuke winkeltjes, waarvan de meeste 7 dagen per week geopend. Rondom het Pompplein en langs de boulevard zijn er vele restaurants met terras en op de strandpaviljoens kunt u van een prachtige zonsondergang genieten.

Met andere woorden het hele jaar door genieten in Egmond aan Zee.
Activiteiten in de Egmonden

Het hele jaar door wordt er van alles georganiseerd in de Egmonden en omgeving.

Nieuwjaarsduik (1 januari), Egmond-Pier-Egmond ATB race en Halve Marathon van Egmond (2de weekend in januari) en Wandelmarathonweekend (4de weekend in januari).

De wekelijkse ochtendmarkt op donderdag en de braderie op woensdagavond (juni t/m augustus) in het centrum van Egmond aan Zee. Verder is er van april t/m september, iedere eerste zondag van de maand, een Roots Market op de boulevard van Egmond aan Zee. Daarnaast wordt er jaarlijks een zomer- en wintermarkt georganiseerd, de exacte data verschillen per jaar.

Twee keer per jaar is er kermis op de boulevard van Egmond aan Zee, het Paasweekend en half juli een hele week.

Uiteraard wordt Koningsdag (27 april) gevierd in alle 3 de Egmonden. Staat Egmond aan den Hoef in het zonnetje tijdens het Hoeverdorpsfeest (2de weekend in juni) en krijgt Egmond aan Zee alle aandacht tijdens de jaarlijkse Visserijdag (3de zaterdag in juni). De jaarlijkse kermis in Egmond aan den Hoef gaat van start met de Kortebaan van Egmond (1ste donderdag in juli), een enorm spectakel, zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en een gokje te wagen op een van de paarden van het deelnemersveld dat over 300 meter om de eerste prijs draven.

Voor de liefhebbers van live muziek is er in de maanden juli en augustus op de zondagavond het Loop naar de Pomp muziekfestival.

Verder nog Lichtjesavond in Bergen (1ste woensdag in augustus), het Caribbean Weekend (2de weekend in augustus), Egmond op z'n Kop (3de weekend in augustus) in Egmond-Binnen, Jazz & Sail in Bergen (aan Zee) (1ste weekend van september), de Derper Beach Bikers Race half oktober en de Kunst 10-daagse in Bergen (aan Zee) eind oktober en ter afsluiting van het seizoen de Fjoertoer Egmond (4de weekend in november).

Kortom, het hele jaar door van alles te doen en volop gezelligheid in Egmond en omgeving!


Natuur

Egmond aan Zee wordt omringt door het Noordhollands Duinreservaat. Dat van oudsher door de 'Derpers' - zoals de oorspronkelijke bewoners van Egmond aan Zee worden genoemd - wordt gebruikt om een 'lankie' (is een tuintje voor het verbouwen van groenten) te hebben. Hetgeen nog steeds en met name aan de noordkant van het dorp een bijzonder duinlandschap oplevert.

Daarnaast heeft de PWN in de omringende duinen van Egmond grote grazers uitgezet, zoals Schotse Hooglanders en Koniks paarden, waardoor het bijna lijkt alsof u op safari bent in de duinen.

Langs de Zeeweg richting Bergen aan Zee vindt u de schaapskooi. Ieder voorjaar is het daar een drukte van belang om de lammetjes te bekijken. In het najaar kunt u de kudde gewoon tegenkomen in het omliggende duingebied, waar de schapen ervoor zorgen dat de heidestand goed op pijl blijft.

In het voorjaar verandert de omgeving van Egmond aan Zee in een kleurenzee. Alle soorten van bolgewassen staan van begin april volop in bloei - blauwe druifjes, diverse soorten narcissen, geurende hyacinten en tulpen in alle soorten en maten. De velden veranderen slechts enkele weken per jaar in prachtige kleurvakken. Vele toeristen komen speciaal tijdens dit seizoen naar Egmond, om het kleurige voorjaar zelf te beleven.

Ook kunt u duin- of strandritten te paard maken. In Egmond aan den Hoef kunt u zich laten informeren naar de mogelijkheden bij de daar gevestigde Manege Groot of de Hoef.

Wandelen of fietsen door duinen, bossen of heerlijk uitwaaien langs strand, het kan allemaal in de prachtige natuurrijke omgeving van Egmond aan Zee.

Redders van Egmond

Met de Noordzee zogezegd voor de deur kunnen wij als badplaats niet zonder de KNRM en de Egmondse Reddingsbrigade. Beide organisaties zorgen ervoor dat u veilig aan onze kust kunt vertoeven.

Daarom mag eigenlijk een bezoek aan de vuurtoren J.C.J. van Speijk en de KNRM reddingbootloods niet ontbreken aan uw verblijf in Egmond aan Zee. Tijdens het zomerseizoen worden beide locaties veelvuldig opengesteld voor publiek.

Op de jaarlijkse Egmondse Visserijdag in juni kunt u diverse demonstraties zien die worden uitgevoerd door onze reddingsboot de Adriaan Hendrik en reddingsboten uit de omliggende kustgemeenten, hetgeen vaak spectaculaire actiemomenten oplevert.


Foto gemaakt door Dirk Sander.Kunst & Cultuur

De gemeente Bergen ademt kunst en cultuur, dus als kunstliefhebber kunt u hier u hart ophalen.

De Egmonden vallen onder de gemeente Bergen en er zijn vele mooie historische plekken die u kunt bezoeken. Zoals de Abdij van Egmond-Binnen, het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef of het museum van Egmond aan Zee. Op alle genoemde locaties worden het hele jaar door exposities georganiseerd.

Ook staan er diverse beelden in ons mooie dorp Egmond aan Zee, waaronder deze artistieke weergave van de reddingsboot van kunstenares Loek Meurs, die vele jaren in ons dorp heeft gewoond.Alkmaarse Kaasmarkt

Binnen zo'n 20 minuten bent u met de auto of bus vanuit Egmond in Alkmaar, waar er van de laatste vrijdagochtend in maart t/m september wekelijks de wereldberoemde Kaasmarkt van Alkmaar wordt gehouden.

Na een bezoek aan de kaasmarkt kunt u heerlijk rondsnuffelen in d'Oude Stadt, met vele leuke ambachtelijke winkeltjes of een rondvaart maken door de grachten van deze Alkmaar Prachtstad!

In de maanden juli en augustus zijn er op de dinsdagavond van 19-21 uur ook avondkaasmarkten.


logo-kaasmarkt-alkmaar